blog header

Bedrijfsnaam bedenken

Hoe kun je een goede bedrijfsnaam bedenken?

Een bedrijfsnaam bedenken kan je zelf doen of natuurlijk laten doen. Hierbij is het belangrijk dat je een naam gaat verzinnen die te onthouden en herkennen is, maar ook goed te beschermen kan zijn, zodat je het alleenrecht erop krijgt.

Een goede merknaam moet dus aan drie eisen voldoen, hij moet:

  1. Makkelijk te onthouden zijn
  2. Goed te herkennen zijn
  3. Te beschermen zijn

Waar moet een originele bedrijfsnaam aan voldoen?

Marketeers willen het liefste een beschrijvende naam voor je bedrijf. Maar dat moet je zelf niet willen, want die kan je niet opeisen. Een beschrijvende naam voor bedrijven zegt precies wat ze doen. Yogaworld of Sportplaza bijvoorbeeld. Super leuk bedacht, maar niet handig. waarom dat zo is, leggen we uit.

Het is niet bijvoorbeeld handig om je handel in telefoons de Phoneshop te noemen. Dit zijn woorden die beschikbaar moeten blijven voor iedereen en daarom mogen bedrijven de naam wel gebruiken, maar niet claimen zodat anderen hem niet meer op hun winkel mogen plakken. Elke concurrent van je kan die naam dan kiezen en dat is tegenwoordig met online vindbaarheid in zoekmachines als Google wel echt heel onhandig. Je klanten weten dan namelijk niet of ze bij jou terechtkomen of bij een concurrent die kwalitatief veel minder is dan jij. Dat kan je slechte reviews opleveren en dus geld kosten.

Daarom willen juristen altijd een onderscheidende bedrijfsnaam verzinnen. En daar wringt het natuurlijk met reclamebureaus. Toch merken we aan registraties en samenwerkingen dat de onderscheidende bedrijfsnaam het aan het winnen is van de beschrijvende.

De handelsnaam kent weliswaar niet de eis dat een naam onderscheidend moet zijn, maar toch zijn beschrijvende handelsnamen zwakke merken. Dit is ook erkend in de rechtspraak waarbij bedrijven met beschrijvende handelsnamen tegen elkaar wilden optreden. Dat dit lastig is, ontdekten die partijen te laat.

Het verzinnen van een naam gaat dan ook in stappen om ervoor te zorgen dat het aan alle eisen voldoet, daarnaast moet ook een beschikbare domeinnaam worden gevonden en komt de naam het liefst niet voor in het handelsregister en merkenregister.

Moet je naast een nieuwe naam ook een logo bedenken?

Of het nu gaat om sport, horeca, beauty, bouw of een autobedrijf. Iedereen moet op een bepaald moment een nieuwe bedrijfsnaam bedenken. Veel mensen kiezen dan voor een beschrijvend merk en dat is niet altijd verstandig. Het lijkt namelijk ideaal als mensen meteen herkennen wat je doet, maar als jouw bedrijfsnaam bijvoorbeeld Coaching Amsterdam is, dan ben je niet onderscheidend en kan je het merk niet beschermen.

Dat het merk niet onderscheidend is, betekent dat mensen jouw naam niet als merk herkennen en kunnen onderscheiden van concurrenten. Denk daarnaast maar eens aan de naam “De beste hypotheekadviseur”. Stel dat je dan radioreclame maakt en mensen horen dat in de auto. Zij gaan vervolgens op kantoor of thuis zoeken op Google en vinden dan 191.000 resultaten. Niemand die dan nog kan herkennen welke nou van jouw bedrijf was.

Niet zo handig dus. Maar wil je dat toch per se, dan moet je naast de bedrijfsnaam ook een logo bedenken. Een logo moet dan onderscheidend vermogen toevoegen dat het beschrijvende deel van het merk opheft. Klinkt ingewikkeld, maar als je een gestileerd vogeltje toevoegt aan je logo, dan ben je er al en kun je ook een hele algemene naam beschermen.

Nadeel is dan wel dat je niemand kan tegenhouden die ook Coaching Amsterdam op de gevel schroeft.

Wanneer heb je een pakkende bedrijfsnaam?

Een pakkende bedrijfsnaam zegt het liefst niks over het product of de dienst, maar is wel een bestaand woord. HPX2 is bijvoorbeeld geen handige naam voor hars. Dat is gewoon heel lastig te onthouden. Spaghetti voor een kledingmerk, Apple voor computers en telefoons of Diesel voor kleding daarentegen zijn heel pakkend. Ze zijn super goed te onthouden, want het zijn bestaande woorden en omdat ze niks zeggen over de producten of diensten zijn ze perfect te beschermen. Dit betekent dat je er het alleenrecht op kunt krijgen, zodat niemand anders deze of een vergelijkbare naam mag gebruiken om daarmee voor verwarring te zorgen.

Wat zijn de kosten van een bedrijfsnaam laten bedenken?

Het bedenken van een bedrijfsnaam brengt kosten met zich mee als je hier hulp bij nodig hebt. Het laten bedenken van een naam is lastiger dan je denkt. Ergens moet het namelijk de identiteit van het bedrijf met zich meebrengen, maar je wil het ook kunnen vastleggen om er een monopoly op te krijgen. De kosten zijn afhankelijk van de eisen van de klant en hoeveel aanpassingen of sessies nodig zijn om tot de naam te komen. Over het algemeen wordt hierbij gewerkt met een uurtarief, maar afspraken over vaste prijzen zijn ook mogelijk.

Onder de afbeelding gaat de tekst verder.

5 tips voor het verzinnen van een nieuwe bedrijfsnaam

1. Check de beschikbaarheid

Goed dit is wel echt een open deur natuurlijk, maar het zal je verbazen hoeveel partijen een naam kiezen die hetzelfde is als die van een concurrent of daar te veel op lijkt. Dit gaat vroeg of laat gedonder geven. Daarom is het zonde als je heel veel tijd hebt gestoken in marketing en het opbouwen van je bedrijf om vervolgens een sommatiebrief te ontvangen dat je moet stoppen met het gebruik ervan.

2. Voorkom verwarring

Logisch gevolg van tip 1 is het voorkomen van verwarring. Daarom is het belangrijk dat jouw handelsnaam en logo niet lijken op die van een concurrent. Dat is verwarrend voor de consument en ook verboden op grond van de Handelsnaamwet en het merkenrecht.

3. Maak de naam herkenbaar

Een herkenbare naam bestaat het liefst uit een bestaand woord. Apple, Diesel, Bijenkorf of Amazon zijn hier natuurlijk hele goede voorbeelden van. Oke, NETFLIX is misschien geen bestaand woord en dat is nu natuurlijk wel een bekend merk, maar in de regel kost het dan veel meer marketingbudget om je klanten te leren wie je bent en wat je doet. Als ze je naam eenmaal hebben onthouden, vergeten ze hem wel minder snel.

Wat dacht je van Haagen Dazs? Dat zijn eigenlijk gewoon twee bedachte namen, zodat Amerikanen dachten dat het Europees was en dus wel van hoge kwaliteit moest zijn.

4. Ga voor eenvoudig

Een naam moet niet te moeilijk zijn om te kunnen onthouden. Hij moet pakkend en origineel zjin, maar ook goed te onthouden. Daarom geven we graag de voorbeelden van bestaande woorden die worden gebruikt als bedrijfsnaam. Ooit is geprobeerd om de Nachtwacht als merk te registreren. Dit was natuurlijk een test of dat uberhaupt mogelijk zou zijn, maar hij werd uiteindelijk geweigerd, omdat het te ingewikkeld is om als merk te kunnen herkennen.

5. Zorg dat hij goed te beschermen is

Een naam met te weinig onderscheidend vermogen is niet te beschermen. Je kunt er dus niet het alleenrecht op krijgen en daarmee concurrenten dwingen om te stoppen met het gebruik van de naam. Dit kan vooral bij online vindbaarheid voor grote problemen zorgen. Daarom zijn namen als Fitclub Amsterdam of Makelaarskantoor Eindhoven geen goede namen.

Voorbeelden van een leuke bedrijfsnaam

Een van de leukste voorbeelden voor een bedrijfsnaam is toch wel Hans & Frietje. Daarnaast zijn er vele bekende merken die herkenbaar zijn, omdat ze een bestaand woord lijken en de naam van de eigenaar erin verwerkt hebben.

Andrélon staat bijvoorbeeld voor de oprichters André en Lonneke. Johma voor Johan en Martin en Haribo staat voor Hans Riegel uit Bonn.

Vooruit, tot slot nog een mooie. AVIKO: Aardappel Verwerkings Industrie Keppel en Omstreken.

Eigen lijn wasstrips

Eigen lijn wasstrips

Hoe Zet je een Eigen Lijn Wasstrips Op? De vraag naar milieuvriendelijke en duurzame producten groeit, en wasstrips – een innovatieve, afvalvrije oplossing voor het wassen van kleding – winnen snel aan populariteit. Deze markt biedt een uitstekende kans voor...

Eigen voedingssupplementen lijn

Eigen voedingssupplementen lijn

Hoe Zet je een Eigen Lijn Voedingssupplementen Op? De markt voor voedingssupplementen kopen groeit wereldwijd snel, gedreven door een toenemende focus op gezondheid en welzijn. Voor ondernemers biedt dit een uitstekende kans om een eigen lijn voedingssupplementen op...

Verkopen via marketplaces

Verkopen via marketplaces

Succesvol verkopen via marketplaces doe je volgens een gestructureerd stappenplan met deze tips voor meer omzet, groei en winst.

Soorten merken

Soorten merken

Er zijn 11 soorten merken, maar niet alle worden veel gebruikt en daarom is het goed om te ontdekken welk soort merk je moet indienen.

TM teken

TM teken

Het TM teken mag je in Nederland gebruiken, maar het heeft geen enkele juridische waarde, dus het is de vraag welk nut het heeft.

Eigen horlogemerk starten

Eigen horlogemerk starten

Je eigen horlogemerk starten doe je door het volgen van ons stappenplan, zodat je zeker weet dat je alles succesvol kunt opzetten.

Merkenregister

Merkenregister

Registratie in het merkenregister kan met merken die aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat ze niet geweigerd worden op onderscheidend vermogen.

Eigen cosmeticamerk starten

Eigen cosmeticamerk starten

Als je jouw eigen cosmeticamerk gaat starten, dan is de belangrijkste stap naar succes de keuze of je zelf ontwikkelt of dit uitbesteedt.