Idee vastleggen

Leg je idee hier vast in drie eenvoudige stappen

100% Geheimhouding

Jouw idee wordt vastgelegd en met volledige geheimhouding bewaart in een niet-openbaar register, zodat niemand het kan zien.

Verlengen altijd mogelijk

Jouw idee wordt in beginsel 5 jaar beschermd en daarna kun je het altijd opnieuw verlengen als je dat wilt.

Vaste tarieven

Je betaalt voor alle registraties een vast tarief. Zo weet je altijd vooraf wat de kosten van ons bureau zijn.

BMM

Onze merkengemachtigden zijn lid van de Benelux-vereniging voor merken- en modellenrecht. Zo waarborgen we kwaliteit.

ING
samsung
politie
total energies
royal flora holland
unive

Wat zijn de kosten van een idee deponeren?

De prijs van een idee vastleggen voor vijf jaar zijn 150 euro. Na deze vijf jaar kun je dit telkens opnieuw verlengen voor periodes van vijf jaar. Het tarief is dan hetzelfde.

Wanneer moet je jouw idee vastleggen?

Het vastleggen van een idee doe je het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Het is dan wel belangrijk dat je het op een bepaalde manier hebt uitgewerkt. Als het idee puur in je hoofd bestaat, dan is het essentieel om het op papier te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door het uit te tekenen, er een presentatie van te maken in Powerpoint of gewoon met een eenvoudig Word-document waarin in je jouw idee beschrijft.

Welke bescherming biedt het vastleggen van ideeën?

Als je een idee vastlegt, dan krijg je er geen intellectueel eigendomsrecht op. Dat is juridisch gezien helaas niet mogelijk bij ideeën en concepten. Wel krijg je een sterk bewijsmiddel in handen met een officieel certificaat waarop een datumstempel staat.

Hierdoor kun je altijd aantonen vanaf welk moment jij jouw idee hebt vastgelegd.

Wel is het belangrijk dat je andere partijen waarmee je over het idee praat een geheimhoudingsverklaring laat tekenen. Dit wordt ook wel een NDA of non-disclosure agreement genoemd.

Mocht je bijvoorbeeld met investeerders of een fabrikant gaan bespreken of ze jou kunnen helpen bij het verwezenlijken van jouw idee, zorg er dan voor dat deze geheimhoudingsovereenkomst getekend is waarbij je vermeld dat het idee beschermd is. Gaan ze er dan toch met jouw idee vandoor zonder jou, dan kun je naar de rechter en heb je met het certificaat van inschrijving van jouw idee en de ondertekende NDA een bewijsmiddel in handen om de rechter te overtuigen dat het idee van jou is.

idee vastleggen
Wat voor ideeën kun je beschermen?

Elk idee kun je vastleggen. Bijvoorbeeld voor een product, app, software, business idee of tv-format. Toch is het belangrijk om te vermelden dat de bescherming geen intellectueel eigendoms is en je daarom altijd een non-disclosure agreement nodig hebt als je sterker wilt staan in een eventuele rechtszaak.

Hoe kun je een idee vastleggen?

Het vastleggen van een idee gaat in drie stappen, namelijk:

  1. Naam bedenken voor het idee
  2. Beschrijving van 225 tekens opstellen
  3. Uitwerken van het idee met foto’s, teksten en/of presentaties
Waar is het vastgelegde idee geldig?

Een vastgelegd idee met het officiële certificaat van het Benelux Office for Intellectual Property. dat je bij ons aanvraagt, is wereldwijd geldig als bewijsmiddel. Mochten er conflicten ontstaan, dan zal de rechter binnen de EU dit altijd accepteren als bewijs. Buiten de Europese Unie is het aan het oordeel van de rechter of het depot wordt toegestaan in de procedure.

Direct jouw idee deponeren doe je hier online

Bij welke instantie kun je jouw idee deponeren?

Vroeger kon je jouw idee beschermen bij de belastingdienst. Dat is niet meer mogelijk. Tegenwoordig kan je het deponeren bij een notaris, maar dat is tot wel tien keer zo duur als nodig is. Daarom wordt het nu altijd vastgelegd bij boip.

Bij de KvK kun je jouw idee ook niet vastleggen.

idee beschermen