Bedrijfsnaam checken

Gratis online controleren of je bedrijfsnaam als merk te registreren is…

Gratis merkonderzoek

Je krijgt altijd een gratis onderzoek of de naam nog beschikbaar is, zodat je kan registreren.

Vaste tarieven

Je betaalt voor alle registraties een vast tarief. Zo weet je altijd vooraf wat de kosten van ons bureau zijn.

Persoonlijk advies

Bel eens naar 088-2333334 en zie dat onze merkengemachtigden en juristen al je vragen meteen beantwoorden.

BMM

Onze merkengemachtigden zijn lid van de Benelux-vereniging voor merken- en modellenrecht. Zo waarborgen we kwaliteit.

ING
samsung
politie
total energies
royal flora holland
unive

Wat zijn de kosten van een handelsnaam als merk registreren?

Wij werken met vaste prijzen. Hierdoor weet je altijd vooraf wat de kosten zijn voor jouw handelsnaam.

€ 495,-

Beschikbaarheidscheck

1 klasse

Meer klassen mogelijk

10 jaar bescherming

Verlengen altijd mogelijk

€ 1299,-

Beschikbaarheidscheck

1 klasse

Meer klassen mogelijk

10 jaar bescherming

Verlengen altijd mogelijk

Offerte

Beschikbaarheidscheck

1 klasse

Meer klassen mogelijk

10 jaar bescherming

Verlengen altijd mogelijk

Stap 1: het bedenken van een geschikte bedrijfsnaam

‘Handelsnaam’ is de officiële term die voor een bedrijfsnaam wordt gehanteerd. Deze naam wordt beschermd via de wet (namelijk: de Handelsnaamwet). Deze wet geeft ook aan welke eisen jouw bedrijfsnaam moet voldoen.

Verkoop geen leugens

Onder ‘oprecht zijn’ valt onder andere de regel dat je je bedrijf niet groter voor mag laten komen dan je in feite bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor eenmanszaken die de bijvoeging en partners willen hanteren. Omdat je geen partners hebt, kan je dit als een vorm van ‘fraude’ interpreteren. Bekende namen, of namen die verwijzen naar andere handelsnamen mag je evenmin gebruiken (denk aan Albertus Heijn, Vroom & Driesman). Sommige titels zijn daarnaast via de wet beschermd: denk aan medische beroepen als arts of apotheker. Ook termen als bank, accountant, notaris, architect, beëdigd tolk of gerechtsdeurwaarder mag je niet zomaar hanteren. Controleer van tevoren dus altijd goed welke woorden ‘vrij’ zijn.

Bescherm je privacy

In het proces van het checken van de bedrijfsnaam moet je er ook op alert zijn dat dat je in het Handelsregister van de KVK (Kamer Van Koophandel) niet op persoonsnaam kunt zoeken. Gebruik je je eigen naam in je bedrijfsnaam? Dan heeft dat gevolgen voor je privacy, omdat de gegevens van de onderneming terug kunnen worden herleid naar jou als individu.

Zorg dat je geen merknamen kopieert

Je mag geen bedrijfsnamen kiezen van merken van een ander bedrijf. Het is ook niet verstandig een naam te kiezen die sterk op dat van een ander bedrijf lijkt. Je brengt hiermee uitsluitend je potentiële klanten in verwarring. Leveranciers zullen ook in verwarring raken. Door een naam te kopiëren breng je uitsluitend jezelf in de knel. Bovendien zal men zich afvragen of jouw bedrijf wel een eigen identiteit bezit en kan je worden beschuldigd van merkinbreuk. Je bedrijfsnaam checken voordat je gaat starten is dus noodzakelijk.

Je mag alleen leestekens + – & @ gebruiken

Er is slechts een select aantal leestekens dat je mag gebruiken. De tekens * () / ! ? # kan je enkel toepassen om een letter in je bedrijfsnaam mee in te wisselen. Je kunt ze natuurlijk wel gebruiken om een woordgrap mee te maken.

Kies een bedrijfsnaam die ook voor het buitenland geschikt is

Je begint misschien klein, maar dat hoeft niet altijd zo te blijven. Stel: je besluit op een dag de grens te trotseren en gaat ook in het buitenland ondernemen. Het zou erg vervelend zijn als je bedrijfsnaam in een andere taal een scheldwoord is, of een gekke betekenis heeft. Het is aan te raden een naam te kiezen die ook in bijvoorbeeld het Engels of Spaans goed op de tong ligt.

Stap 2: ga het handelsregister er op na of je bedrijfsnaam voorkomt

Je kunt online een tool vinden van de Kamer Van Koophandel die je meteen laat zien of de door jou gekozen bedrijfsnaam al in het Handelsregister is opgenomen. Om die tool op een zo effectief mogelijke wijze te benutten voor het checken van de bedrijfsnaam, vindt je hier een aantal tips op een rijtje.

  • Bij resultaten zie je in eerste instantie de eerste bedrijfsnaam van een bedrijf. Eronder kunnen de secundaire bedrijfsnamen staat. Deze kunnen ook voor stuk voor stuk op die van jou lijken.
  • Is het aantal resultaten te groot? Los dit op door een specifiekere zoekopdracht te kiezen.
  • Heb je een naam die uit meer dan één woord bestaat? Kies dan het woord uit dat het meest onderscheidend is.
  • De software van het zoeksysteem is niet goed ingesteld op speciale leestekens of cijfers. Dit is van invloed op je zoekresultaten (je krijgt er ofwel heel veel, of geen, of alleen een precieze match).
  • Voer meerdere zoekcontroles uit en spel je bedrijfsnaam telkens net iets anders.
  • De zoektool is niet ingesteld op namen die klinken zoals jouw naam, maar anders worden geschreven.
  • Je kunt ook namen tegenkomen van bedrijven die korter dan een jaar terug zijn opgedoekt.
  • Als je bedrijfsnaam wil checken, kan het geen kwaad er meer dan één register op na te gaan. de BBIE (Merknamen) en SIDN (domeinnamen) zijn goede opties.

Controleer je gekozen bedrijfsnaam aan de hand van de tool

Let op: je kunt de tool uitsluitend als hulpmiddel inzetten voor het checken van je bedrijfsnaam. Het is geen advies en evenmin een uitgebreid survey. Je kunt de tool enkel gebruiken als bedrijfsnamen exact gespeld zijn. De zoekresultaten verschillen ook nog eens van dag tot dag, omdat er constant wijzigingen in het Handelsregister plaatsvinden. Het recht op het voeren van een bedrijfsnaam ontstaat pas als je hem daadwerkelijk gebruikt. Jezelf inschrijven in het Handelsregister is hiervoor geen vereiste en bovendien niet afdoende.

Bedrijfsnaam checken via een vierstappenplan

Als je een bedrijfsnaam bedenkt, moet je de volgende stappen in acht nemen:

  1. Stap 1: het bedenken van een geschikte bedrijfsnaam
  2. Stap 2: ga het handelsregister er op na of je bedrijfsnaam voorkomt
  3. Stap 3: beoordeel nu de gevonden bedrijfsnamen
  4. Stap 4: controleer of je bedrijfsnaam een merk- of domeinnaam is
Bedrijfsnaam checken
Korte checklist voor iedereen die een bedrijfsnaam bedenkt
  • Is een duidelijke naam beter geschikt, of juist een creatieve?
  • Is de naam van je bedrijf herkenbaar?
  • Beschouw je bedrijfsnaam als bedrijfskern, niet als extra marketingtool
  • Is de bedrijfsnaam aansprekend voor de doelgroep?
  • Is de bedrijfsnaam in overeenstemming met de voorwaarden?
  • Richt je je tot binnen- of buitenland?
Stap 3: beoordeel nu de gevonden bedrijfsnamen

De gevonden bedrijfsnamen kunnen verwarrend zijn. Of dat werkelijk het geval is kan je het beste helemaal zelf beoordelen. Zo ja, kies dan voor een andere naam en hou met de volgende factoren rekening:

Hebben de namen veel van elkaar weg?

De namen die de zoektool laat zien, lijken stuk voor stuk op de potentiële bedrijfsnaam die je hebt ingevoerd. Het is belangrijk hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Een naam bestaat uit hoofdbestanddelen (de kern, als het ware) en uit meer beschrijvende elementen. Denk aan de naam Attila Fietspomp. ‘Fietspomp’ is in dit geval duidelijk meer beschrijvend, terwijl je ‘Attila’ als het kerndeel zou mogen opvatten. Als meerdere bedrijven ‘Fietspomp’ in de naam hebben is dat lang zo erg niet als wanneer er meerdere bedrijven als ‘Attila’ geregistreerd zijn.

Zijn de werkzaamheden vergelijkbaar?

Wie een bedrijfsnaam gaat checken, zal zien dat er bij de reeks namen ook vermeld wordt in welke sector het bedrijf geregistreerd staat. Om meer over het bedrijf in kwestie te weten te komen, kan je altijd op de website ervan kijken. Let wel op: verwarring kan ook plaatsvinden als het bestaande bedrijf nationale naamsbekendheid heeft (bijvoorbeeld: HEMA). In dit geval hoeft er niet eens sprake te zijn van overlap in activiteiten om toch verwarring te veroorzaken.

Zou er in de toekomst sprake kunnen zijn van overlap?

Naast sector geeft de zoektool ook vestigingsplaats aan. Vestigingsplaats zegt iets over waar het bedrijf actief is, maar je moet ook de doelgroep niet vergeten. Aan de hand van het internet kan het bereik flink worden vergroot, waardoor vestigingsplaats van ondergeschikt belang wordt. Als een bedrijf nationaal kan leveren, maakt het niet zoveel meer uit of dat nu centraal in het land, of op Texel of in het zuidelijkste puntje van Limburg, gevestigd is.

Stap 4: controleer of je bedrijfsnaam een merk- of domeinnaam is

De laatste fase van het checken van je bedrijfsnaam is nagaan of jouw naam al als Merk- of Domeinnaam staat ingeschreven. Indien je het niet zeker weet, kan je het altijd laten uitzoeken door een marktpartij die hierin gespecialiseerd is, bijvoorbeeld aan de hand van een handelsnaamonderzoek bij een commercieel merkbureau. Het hier boven genoemde BBIE controleert of jouw bedrijfsnaam al als merknaam geregistreerd staat. De SIDN (de Stichting Internet Domeinnaamregistratie) doet hetzelfde, maar dan specifiek voor domeinnamen.

Controleer namen van buitenlandse bedrijven

Je kunt ook de bedrijfsnaam checken van bedrijven in het buitenland. Een buitenlands bedrijf met dezelfde naam als jouw onderneming hoeft geen probleem te zijn, als dit bedrijf een lokale of regionale afzettingsgrond heeft. Als het ook binnen de Nederlandse grenzen exporteert, kan dat voor problemen zorgen. Google of een vergelijkbare zoekmachine vogelt razendsnel voor je uit een bedrijfsnaam al in het buitenland wordt gevoerd. Het zal ook ondergebracht zijn bij een merkbureau. Voor meer informatie over intellectueel eigendom binnen de Benelux kan je ook terecht bij het BBIE (het Benelux Bureau voor het Intellectuele Eigendom).

Je rechten en je plichten in de Handelsnaamwet

Via de Handelsnaamwet wordt de eerste voerder van een bedrijfsnaam wettelijk beschermd. Het kan zijn dat de naam bij het Handelsregister staat ingeschreven, maar dit hoeft niet. Je kunt dus maar beter je bedrijfsnaam goed checken! Indien er sprake is van een conflict, kan je het proberen het uit te praten. Indien dat niet werkt, kan je een sommatie sturen met het dringende verzoek de naam binnen een vaste tijdsperiode te veranderen. Als ook dat geen gehoor krijgt, kan je je wenden tot de kantonrechter, die zal beoordelen of je inderdaad in je gelijk staat.

Inschrijven, toevoegen of veranderen van bedrijfsnaam

Als je je inschrijft bij de Kamer Van Koophandel dan zal de naam van je onderneming worden geregistreerd. Let wel op: het inschrijven van je bedrijfsnaam is alleen mogelijk als het bedrijf eerst in het Handelsregister staat. Je bedrijfsnaam wijzigen of een extra naam toevoegen is mogelijk via het wijzigingsformulier.