Artiestennaam vastleggen

Bescherm jouw artiestennaam online binnen 1 minuut…

Gratis onderzoek

Je krijgt altijd een gratis onderzoek of jouw artiestennaam te beschermen is en aan de vereisten voldoet.

Vaste tarieven

Je betaalt voor alle registraties een vast tarief. Zo weet je altijd vooraf wat de kosten van ons bureau zijn.

Persoonlijk advies

Bel eens naar 088-2333334 en zie dat onze specialisten al je vragen meteen beantwoorden.

BMM

Onze merkengemachtigden zijn lid van de Benelux-vereniging voor merken- en modellenrecht. Zo waarborgen we kwaliteit.

Wat zijn de kosten van een artiestennaam vastleggen?

De tarieven voor een artiestennaam vastleggen verschillen per land waar je bescherming zoekt. Het registreren van een merknaam of logo start bij 495 euro in de Benelux of 1299 euro in de EU

BENELUX

495,-

Beschikbaarheidscheck

1 klasse

Meer klassen mogelijk

10 jaar bescherming

Verlengen altijd mogelijk

EUROPESE UNIE

1299,-

Beschikbaarheidscheck

1 klasse

Meer klassen mogelijk

10 jaar bescherming

Verlengen altijd mogelijk

Offerte

Beschikbaarheidscheck

1 klasse

Meer klassen mogelijk

10 jaar bescherming

Verlengen altijd mogelijk

Waarom moet je je artiestennaam deponeren?

Ben je als artiest ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en treed je regelmatig op, terwijl je naamsbekendheid alsmaar groeit? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, biedt dit je artiestennaam onvoldoende bescherming. Daarom is het raadzaam je artiestennaam ook te deponeren. Dit betekent dat je deze als merk laat registreren. Iets wat je veel voordelen oplevert. Bijvoorbeeld het kunnen optreden tegen andere artiesten die dezelfde of een sterk gelijkende naam willen registreren. Zo hoef je voor afbreuk van je artiestennaam als merk niet te vrezen.

Hoe weet ik of ik mijn artiestennaam kan registreren?

Als je jouw artiestennaam wilt registreren om deze te kunnen beschermen, dan is het belangrijk om eerst te onderzoeken of dit nog wel kan. Je moet dan onderzoek doen of jouw naam nog wel vrij is en aan alle vereisten voldoet. Zelfs als een zeer nieuwe artiest die nog geen materiaal heeft uitgebracht, zich recent heeft ingeschreven je toch erg beperken in je mogelijkheden en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te registreren.

artiestennaam vastleggen
Waarom moet je een merkenonderzoek uitvoeren?

Een artiestennaam wordt als merk gezien. Het nagaan of jouw naam beschikbaar is, noemen we dan ook een merkenonderzoek. Je voert dit om twee redenen uit. Ten eerste om te checken of jouw naam reeds door een andere partij is geregistreerd. Is dit het geval, dan moet je mogelijk een andere naam kiezen en voorkom je mogelijke conflicten in de toekomst. Ook voer je het onderzoek uit of je naam aan alle vereisten voldoet om als merk te kunnen aanvragen. Het mag bijvoorbeeld niet beschrijvend of te algemeen zijn.

Wat moet ik weten over intellectueel eigendomsrecht?

In principe ontstaan rechten alleen door registratie ervan. In sommige gevallen ontstaan rechten ook automatisch. Sowieso dien je aan de voorwaarden te voldoen om in aanspraak te kunnen maken op intellectuele eigendomsrechten. Voor de juiste basiskennis zijn de volgende punten van belang om te weten:

  • Welke intellectuele eigendomsrechten bestaan er?
  • Over welk(e) recht(en) beschik je?
  • Wat wordt beschermd?
  • Moeten de rechten geregistreerd worden of ontstaat bescherming automatisch?

Registreer jouw merk direct online

In 3 eenvoudige stappen online je artiestennaam of bandnaam beschermen…

Waar kun je je artiestennaam aanvragen?

Waar je je artiestennaam vastlegt, is afhankelijk van je ambities. Als je enkel in Nederland wil registreren, dan ontvang je altijd een Benelux registratie. Dit komt door verdragen tussen Belgie, Nederland en Luxemburg.. Ook kun je kiezen voor een registratie binnen de Europese Unie. Let wel, landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en IJsland zijn weliswaar Europese landen, maar geen lidstaten van de Europese Unie. Wereldwijde registratie behoort ook tot de mogelijkheden. Je dient dan goed na te gaan in welke landen je dit wenst, omdat buiten de Benelux en EU per land moet worden aangewezen en de juiste depotstrategie moet worden gekozen.

bandnaam vastleggen
Wat is de eerste stap in het deponeren van een artiestennaam?

Het deponeren van je artiestennaam begint met het reeds genoemde merkenonderzoek. Je checkt de beschikbaarheid, maar ook of jouw naam aan alle geldende vereisten voldoet om een merk te kunnen zijn. Komt jouw naam niet voor in de registers, dan kun je met een gerust hart concluderen dat je geen inbreuk maakt op de rechten van anderen. Merkenonderzoek kun je het beste door een professionele merkenadviseur laten uitvoeren.

Stap 2: het aanvragen van je artiestennaam in de registers

Als je artiestennaam vrij is, zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk registreert als merk voor goederen en diensten op gebied van entertainment en merchandise als kleding. Merkregistratie zorgt ervoor dat jij het exclusieve recht op de naam verkrijgt. Dit betekent dat anderen jouw naam niet mogen gebruiken. In het verleden is het regelmatig voorgekomen dat artiesten die al lang actief waren, hun naam in bepaalde landen toch niet konden gebruiken omdat ze te laat waren met registratie of helemaal niet aan registratie hadden gedacht. 

Stap 3: de bewaking van je artiestennaam

Heb je je artiestennaam succesvol kunnen deponeren, dan ben je daarmee nog niet helemaal klaar. Eventuele inbreuk door anderen dient dan namelijk ook nog gemonitord te worden. Alleen dan kun je op tijd bezwaar maken tegen andere partijen die merkinbreuk plegen door identieke of gelijkaardige merken aan te vragen en daarmee voor verwarring zorgen.

Hoe lang geldt de bescherming van je artiestennaam?

De gehele registratieprocedure neemt ongeveer drie maanden in beslag. Tenminste, wanneer je actief bent in de Benelux en een Beneluxregistratie aanvraagt. Je artiestennaam wordt niet voor altijd, maar voor de periode van tien jaar beschermd. Dit betekent niet dat je registratie daarna komt te vervallen. Je intellectueel eigendom kun je na die tijd gewoon vernieuwen. Ook een Europese registratie (via de EUIPO) en een internationale merkregistratie (via de WIPO) hebben een geldigheidsduur van tien jaar.

Wat is het belang van registratie van je artiestennaam?

Registratie van je artiestennaam of bandnaam doe je om actie te kunnen ondernemen tegen vergelijkbare artiestennamen en je te verzetten tegen personen die zonder toestemming van jouw naam gebruikmaken. Bijvoorbeeld wanneer ze zaken verkopen waarop deze zonder jouw weten staat afgebeeld. Ook kun je dankzij je geregistreerde artiestennaam gadgets verkopen, een domeinnaam opeisen, fake profielen op sociale media en platformen als Spotify en Soundcloud laten verwijderen en van je artiestennaam een niet-tastbare bezitting van je onderneming maken. Dit laatste betekent dat je de naam ook zou mogen verkopen.

Kan je merk beschermd worden?

Gratis binnen 1 minuut de beschikbaarheid van jouw merk weten