Modelregistratie

Gratis vertrouwelijk adviesgesprek met onze modellengemachtigden?

Gratis onderzoek

Je krijgt altijd een gratis onderzoek of jouw intellectueel eigendomsrecht te beschermen is en aan de vereisten voldoet.

Vaste tarieven

Je betaalt voor alle registraties een vast tarief. Zo weet je altijd vooraf wat de kosten van ons bureau zijn.

Persoonlijk advies

Bel eens naar 088-2333334 en zie dat onze specialisten al je vragen meteen beantwoorden.

BMM

Onze modellengemachtigden zijn lid van de Benelux-vereniging voor merken- en modellenrecht. Zo waarborgen we kwaliteit.

ING
samsung
politie
total energies
royal flora holland
unive
Modelregistratie is de manier om een model te registreren. Op die manier kun je bescherming realiseren voor een tekening of model. Het beschermen van modellen en tekeningen werkt op basis van het uiterlijk van het voortbrengsel. Dit uiterlijk kan worden afgeleid uit de kleur, vorm en het materiaalgebruik van het voortbrengsel.

Een model registreren biedt je de mogelijkheid om op te treden tegen inbreuk door derden en met modelregistraties kun je concurrenten tegenhouden om vergelijkbare producten te maken.

Er zijn drie mogelijkheden om een model te deponeren, te weten:

  • Benelux model
  • Gemeenschapsmodel
  • Internationaal model
Hoe kun je een model registreren?
Je kunt je model registreren via een modellengemachtigde. Een gemachtigde is gespecialiseerd in registraties en kan daarom onderzoek doen naar vergelijkbare modellen en bepalen of de aanvraag en tekeningen van het model voldoen aan de gestelde eisen zodat de registratie niet wordt geweigerd.

Als je kiest voor registratie dan doe je dit op basis van de kenmerken van het product. Dit zijn bijvoorbeeld lijnen, omtrek, kleuren, vorm, textuur of materialen van het voortbrengsel zelf of de versiering daarvan.

Je krijgt dan een exclusief recht om de modellen te gebruiken, vervaardigen, aanbieden, in de handel brengen, verkopen, leveren, verhuren, invoeren, uitvoeren, tentoonstellen, gebruiken of in voorraad hebben en om derden te verbieden dit zonder toestemming te doen.

Het model vastleggen is mogelijk in de Benelux, Europa en internationaal.

Wat zijn de kosten van modelregistratie in de Benelux?
De kosten van een model vastleggen in de Benelux zijn € 395,-.
Modelregistratie
Wat zijn de kosten van model beschermen in Europa?
De kosten van een Europese registratie zijn € 750,-. Hierbij moeten we opmerken dat die niet gaat om heel Europa, maar om de landen die lid zijn van de Europese Unie. We spreken dan ook eigenlijk van  vastleggen in de EU. Wil je naast landen in de EU ook andere landen in Europa, dan gaat dit via de internationale registratie.
Wat zijn de kosten van internationale registratie?
De kosten van een internationale registratie van modellen bestaan uit de basisregistratie in de Benelux. Van daaruit kunnen we de registratie wereldwijd organiseren. Naast de Benelux registratie zijn de kosten voor een internationale registratie € 950,- plus € 250,- per land.

Je kunt dan uit bijna zestig landen kiezen. Dit zijn allemaal landen wereldwijd die zijn aangesloten bij het Verdrag van Den Haag. Denk hierbij aan Zwitserland, Noorwegen, Singapore, Turkije en nog 52 landen.

Wat zijn de kosten van een model registreren?

De kosten van registreren zijn afhankelijk van de landen waar je wilt registreren. Als je alleen voor Nederland kiest, dan gaat dat via een Benelux registratie. Wil je in meer landen in Europa bescherming, dan gaat dat via registratie in de EU. Tot slot kun je kiezen voor internationale modelregistratie. Wij werken met vaste tarieven en vragen daarom geen uurtarief voor het indienen.

Om te voorkomen dat je kosten maakt zonder dat deponering succesvol wordt, is het heel belangrijk om te bekijken of jullie tekeningen voldoen. Dit komt heel precies, want overbodige informatie of onjuiste aanzichten in de tekeningen bij het indienen kan al zorgen voor weigering. Wij checken graag of we jouw modellen en tekeningen kunnen registreren.

BENELUX

399,-

Tekeningen checken

Locarno classificatie

5 jaar bescherming

Verlengen 4 x mogelijk

EUROPESE UNIE

750,-

Tekeningen checken

Locarno classificatie

5 jaar bescherming

Verlengen 4 x mogelijk

INTERNATIONAAL

Offerte

Tekeningen checken

Locarno classificatie

5 jaar bescherming

Verlengen 4 x mogelijk

Nog niet overtuigd om je model te laten deponeren?