24 uur
We behandelen elk gratis onderzoek binnen 24 uur en daarom weet je super snel waar je aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn.
Vast tarief
We kunnen een vast tarief afspreken waardoor je zeker weet dat je niet onverwacht hoge kosten krijgtHoe kun je kwekersrecht aanvragen?
Kwekersrecht aanvragen is de manier om een nieuw ontwikkeld plantenras te beschermen zodat je onder andere de investering kunt terugverdienen. Je kunt kwekersrecht aanvragen in Nederland en Europa.
Voor Nederland gaat dit via het nationale recht en de aanvraag voor Europees kwekersrecht verloopt via het communautaire recht voor een kwekersrechtelijk beschermd ras in Europa.
In dit laatste geval gaat het om verkregen rechten via de Verordening 2100/94 bij het Communautair Bureau voor de Plantenrassen, ook wel CPVO of CBP in Frankrijk.
Om te kunnen komen tot registratie van het kwekersrecht moet worden voldaan aan vijf eisen uit de Zaaizaad- en Plantgoedwet, te weten:
- onderscheidbaarheid
- homogeniteit
- bestendigheid
- nieuwheid
- rasbenaming
De aanvraag van kwekersrecht in Nederland slaagt door te voldoen aan de eisen van de Zaaizaad- en Plantgoedwet (ZPW). Overigens kan het ook in andere landen zoals bijvoorbeeld China, maar daar bevindt het recht echt nog in de ontwikkelingsfase.
Wat is kwekersrecht?
Wat is de duur van kwekersrechten?
Wie is de rechthebbende?
Waar vind je het kwekersrecht register?
Wanneer is sprake van uitputting?
- die een verdere vermeerdering van het ras, waartoe het materiaal behoort, inhouden;
- die uitvoer, anders dan voor verbruiksdoeleinden, van het materiaal inhouden naar een land, waar voor rassen van het gewas, waartoe het ras behoort, geen bescherming openstaat die vergelijkbaar is met de bescherming die op basis van het bepaalde in deze wet kan worden verkregen.
Wat kun je doen bij inbreuk op kwekersrecht?
Hoe werkt overdracht van rechten op een kweek?
Hoe werkt een licentie?
Waar moet je op letten bij een licentieovereenkomst voor kwekersrechten?
- duur van de licentie
- beperken handelingen die zijn toegestaan onder licentie
- merknaam ras
- overdraagbaarheid
- forumkeuze Nederland