Woord beeldmerk

Gratis checken of jouw woord beeldmerk beschikbaar is?
U

Gratis onderzoek

We onderzoeken gratis je naam. Zo weet je vooraf of deze beschikbaar is en vermijden we risico’s.

Persoonlijk advies

Bel eens naar 088-2333334 en zie dat onze merkengemachtigden en juristen al je vragen meteen beantwoorden.
w

Goede begeleiding

We begeleiden het hele proces voor je en heb je later vragen over je bedrijfsnaam, dan kun je altijd bij ons terecht.
~

Sterke bewaking

Maar je merknaam registreren houdt niet op bij registratie en daarom bewaken we je merk graag ook.

Woord beeldmerk

Een woord / beeldmerk combinatie is een hele goede manier om bescherming te krijgen voor merken die te beschrijvend zijn en daardoor geweigerd kunnen worden.

Wat is een woord- beeldmerk combinatie?

Een merk kan uit ontzettend veel dingen bestaan. Het kan gaan om een woordmerk, beeldmerk, vorm, kleur, klank en in de toekomst ook om smaken, beweging en video.

Een woord- beeldmerk combinatie bestaat uit een woordelement en een beeldelement. Dit wordt gebruikt om de huisstijl vast te leggen of om beschrijvende merken toch te kunnen registreren.

Wanneer moet je kiezen voor een woord- beeldmerk?

Elke merknaam moet voldoen aan bepaalde vereisten. Een van de belangrijkste hiervan is onderscheidend vermogen, want als een merk dat niet bezit, wordt het geweigerd en kun je geen rechten verkrijgen.

Een hele goede oplossing om beschrijvende merken toch te kunnen registreren is de woord- beeldmerk combinatie.

Woord beeldmerk

Waar moet je op letten bij een woord- beeldmerk combinatie?

Omdat woord- beeldmerken over het algemeen worden gebruikt om toch bescherming te kunnen krijgen voor beschrijvende merknamen, is het belangrijk om uit te leggen waar je dan op moet letten.

Een woord- beeldmerk bestaat uit een woordelement en een beeldelement. Samen vormen die de combinatie wat ook wel een logo wordt genoemd. Als het woordelement te beschrijvend is, kan het beeldelement dit opheffen en zorgen dat het merk toch voldoende onderscheidend vermogen kent om te kunnen worden opgenomen in het merkenregister.

Voorbeeld van een woord- beeldmerk

Stel dat jouw merk ‘ZEEP’ heet, dan kan dat niet worden geregistreerd voor zeep. Voor honing van bijen zou het wel kunnen. Als je toch met deze naam verder wilt en ZEEP als merk wilt claimen, dan kan je er een beeldelement bij plaatsen. Als dit bubbeltjes zijn of een blokje zeep, dan is dit niet onderscheidend en zal het merk toch nog risico lopen om geweigerd te worden.

Voeg je aan de naam ZEEP de afbeelding van een bij toe, dan heft de bij het beschrijvende deel van het woordelement op en kun je toch bescherming krijgen op de combinatie van dit woord- beeldmerk.

Omdat deze naam wel heel erg beschrijvend is, kun je dan alleen niet verbieden dat iemand anders de naam zeep gaat gebruiken. Maar stel nu dat jouw naam ZAPE is, dan zal deze op fonetische grond kunnen worden geweigerd, maar er is zeker wat voor te zeggen dat het als merk kan worden herkend.

Als we ervan uit gaan dat ZAPE als woord wordt geweigerd en je voegt hier de bij aan toe als onderscheidend element, dan sta je super sterk als een andere partij ook zeep gaat verkopen met de naam ZAPE of een registratie zal proberen met een totaal ander beeldelement dan de bij.