blog header

Conversie optimalisatie

Haal meer uit je website door conversie optimalisatie

Online marketing en online groei worden steeds belangrijker. Er wordt steeds meer online gekocht (behoorlijke groeipercentages, zeker ook door deze coronaperiode), maar ook mkb-bedrijven met een website genereren steeds meer leads en aanvragen via internet.

Vooral de grote bedrijven (zoals Coolblue, Wehkamp, bol.com) hebben hun online marketingzaakjes voor elkaar. Nu begint dit inzicht ook langzaam in te dalen bij mkb-websites met een shop, merk of bedrijf. Maar wanneer je goed kijkt, lijken de websites van mkb-bedrijven nog vaak op online brochures / visitekaartjes.

Conversie optimalisatie voor mkb-bedrijven

Terwijl het anno 2021 echt wel tot de mogelijkheden behoort om als ‘klein’ bedrijf je vruchten uit online / internet te plukken. Daarover gaat dit artikel. Meer uit je website halen door conversie optimalisatie.

In dit artikel geef ik een aantal belangrijke tips (die je verder kunnen helpen meer uit je website te halen. Of het nu een zakelijke bedrijvenwebsite is, een merkenwebsite of een webshop. Deze tips gelden voor alle.

Definitie conversie optimalisatie

Even in het kort de definitie van conversie optimalisatie. Conversie optimalisatie is een containerbegrip voor verschillende activiteiten die je kunt verrichten om de verhouding van bezoekers die een bepaalde actie uitvoeren (bijvoorbeeld een product kopen, offerte aanvragen etc.) te verbeteren.

In marketingtermen heb je het dan over een conversie (een telefoontje, een ingevuld formulier, een offerteaanvraag, een bestelling etc.).

Subconversiekengetallen

Conversie optimalisatie heeft als doel meer conversies te behalen. Maar ook is het erg handig om je Google Analytics-account regelmatig te raadplegen. Want wanneer je werkt aan conversie, zul je ook moeten werken aan de subconversiekengetallen eronder:

  • Het bouncepercentage: als mensen je website bezoeken maar niet doorklikken, dan ‘bouncen’ ze. Een hoog bouncepercentage zegt dan iets over de kwaliteit van je site, maar ook over de kwaliteit van je bezoekers.
  • Gemiddelde sessieduur: als bezoekers zich meer welkom voelen, interessante content vinden / lezen, blijven ze vaak langer. Een langere sessieduur verhoogt de kans op een hogere conversieratio.

Het is dus goed om beide kengetallen bij de acties die je verricht in de gaten te houden.

conversie optimalisatie

6 conversie optimalisatie tips

Hoe verhoog je nu de conversie van je website, zodat je er meer conversies uithaalt? Hier mijn 6 tips. Deze tips stoelen op 14 jaar ervaring als conversie optimalisatie specialist en meer dan 500 bedrijfscases.

  1. Werk aan positionering

Het grootste deel van bezoekers van mkb-websites / -shops zijn nieuwe bezoekers (bij bol.com bijvoorbeeld ligt dit juist andersom). Dat maakt het ook zo belangrijk om de nieuwe bezoeker op te warmen / welkom te heten. Het is daarom zeer belangrijk om de nieuwe bezoekers te vertellen wie je bent, wat je doet, waar je kracht ligt en waarom je beter bent dan collega’s in de markt. Ik noem dit positionering. Kleur bekennen online!

Het is raadzaam om dit prominent in je website te brengen. Het liefst op generieke plaatsen. Zoals in de header van je site, in blokken, in de footer en verwerkt in de copy.

  1. Werken met unique selling points

Een onderdeel van online positionering is werken met mooie USP’s. Dit zijn 3 of 4 trefwoorden die heel duidelijk maken waar je bent. In bijna alle cases die ik de laatste 14 jaar heb gedaan, was dit een onderdeel waaraan weinig aandacht besteed was. USP’s kunnen heel goed boven in de header geplaatst worden, maar ook op andere handige plaatsen in de website en ook in de handtekening onder je mail.

  1. Online verleiden

Ook dit punt is zeer belangrijk binnen de mix van conversie optimalisatie. Heel veel sites besteden hier nog geen aandacht aan. Er staan lappen met teksten, ze gaan over het bedrijf en niet over de bezoeker, om over werving nog maar te zwijgen.

Online verleiden doe je met wervende webteksten. Teksten die de bezoeker aanspreken en opwarmen. Teksten die geschreven zijn voor de bezoeker en gaan over het resultaat van je aanbod. Veel wordt er nog geschreven over het proces, maar bezoekers willen een oplossing voor hun probleem lezen / horen. Online verleiden doet direct wat met de gemiddelde sessieduur.

  1. Conversie door kwalitatief bezoek

Conversie optimalisatie richt zich niet alleen op het verbeteren van de site / shop zelf. Ook de verkeerskanalen hebben invloed op de conversieratio. In de 14 jaar dat ik dit werk doe, zie ik altijd dat organisch verkeer (bezoekers die zoeken in zoekmachines) het meest kwalitatief zijn. Ze hebben vaak een directe koopintentie. Dus: inzetten op dit kanaal (SEO / linkbuilding) is aantrekken van kwalitatieve bezoekers die sneller converteren.

Even kort, want dit valt buiten de directe scope van dit artikel. SEO op hoofdlijnen betekent een nette, moderne, snelle, veilige website, met mooie SEO-content (goede trefwoorden, juiste implementatie) en daarna linkbuilding. Kwalitatieve linkjes naar je site die de kracht / waarde van je site verhogen.

  1. Maak conversiepaden in je site / shop

Een conversiepad is een route door je website / shop die je faciliteert. Zo is het goed (ook voor SEO-doeleinden) om veel intern te linken. Naar andere trefwoordpagina’s, maar vooral ook naar je belangrijkste aanbod, contactformulier etc. Bij deze conversiepaden horen ook heldere CTA-buttons (call to action-buttons). Die bezoekers helpen het websitescript te volgen en uiteindelijk bij doelpagina’s uit te komen. Je helpt je bezoeker een handje bij welk pad hij mag volgen.

  1. Heb de basis voor elkaar

Veel mkb-websites / -shops zijn nog zo traag als het maar kan, of nog niet helemaal goed geoptimaliseerd voor mobiel (dat ieder jaar stijgt), lijken nog op online folders / visitekaartjes en zijn soms zo propvol met teksten en navigatie dat je niet kunt vinden wat je zoekt of zijn nog geeneens https beveiligd. De basis voor elkaar hebben, is zorgen dat bezoekers niet snel afhaken om een van deze redenen (ook voor SEO-doeleinden is dit belangrijk).

optimale conversie

De 6 tips hierboven geven een eerste idee wat er mogelijk is met conversie optimalisatie. Deze 6 tips zijn ter kennismaking. Er kunnen wel 100 tips zijn en ieder bedrijf, iedere website / shop heeft zo weer zijn eigen online marketingbenodigdheden.

Kun je hulp gebruiken met conversie optimalisatie?

Wil jij ook aan de slag met conversie optimalisatie voor jouw website? Kijk dan eens op mijn website. Ik ben conversiespecialist voor het mkb sinds 2007. Ik hoop dat deze tips je aan het denken hebben gezet. Heb je een vraag, laat het me weten.

conversie optimaliseren
Wat is een merk?

Wat is een merk?

Een merk is een combinatie van de visuele weergave, maar ook marketing, persoonlijkheid en de boodschap die je naar je doelgroep uitdraagt.

Merkwaarde

Merkwaarde

Wat bereik je met een hoge merkwaarde? Een merk bestaat uit veel verschillende aspecten: woorden, beeldelementen, kleuren, ontwerp, verpakking, imago en meer. Al deze factoren bepalen hoe een klant over een merk denkt, zaken die uiteindelijk zichtbaar worden in de...

Copyright

Copyright

Wat houdt het copyright precies in? Copyright is de Engelse benaming voor wat wij in Nederland het auteursrecht noemen. Dit is het recht van een maker (doorgaans een schrijver, kunstenaar of wetenschapper) om zijn werk te publiceren en te verspreiden. Omdat deze maker...

Eigen merk beginnen

Eigen merk beginnen

Waar moet je aan denken als je je eigen merk wil beginnen? Een merk is een teken dat je gebruikt om je producten en/of diensten van de producten en diensten van andere ondernemers te onderscheiden. Zouden er geen merken bestaan, dan zou het voor de klant onmogelijk...

Adverteren merknaam concurrent

Adverteren merknaam concurrent

Mag je adverteren op de merknaam van een concurrent? Adverteren op de merknaam van een concurrent mag, maar is wel aan strenge regels gebonden. Niet alles is namelijk toegestaan en als je je daar niet aan houdt, kan je worden aangesproken vanwege merkinbreuk. Hoe zit...

Eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten doe je gestructureerd Hoe je een eigen bedrijf kunt starten is een goede vraag, maar niet een vraag waar je een eenduidig antwoord op kunt geven. Wat werkt voor het ene bedrijf zal in praktijk voor het andere bedrijf geen goed resultaat...

Buyer persona

Als ondernemer ben je als het goed is altijd op zoek naar nieuwe manieren om je onderneming te verbeteren. Er zijn zo ontzettend veel manieren om dat te doen dat vooral veel jonge ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. Het maken van een profiel van de...

Bloggers inzetten

Heb je net een goede bedrijfsnaam verzonnen om publiek te trekken, blijkt dat dat niet het enige is waarmee je klanten krijgt. We kunnen er niet meer omheen: naast offline en online marketing is er tegenwoordig een andere interessante vorm van marketing die je in kunt...

Webshop beginnen

Wat komt er allemaal kijken bij een webshop beginnen? Steeds meer mensen kiezen ervoor om een eigen bedrijf te starten. Zo telt Nederland sinds begin dit jaar meer dan 2 miljoen ondernemingen. Volgens de kamer van koophandel waren er nooit eerder zoveel bedrijven in...

Video adverteren

Video adverteren is eén van de snelst toenemende mogelijkheden van digitaal adverteren. Met jaarlijkse uitgaven van meer dan een miljard dollar is het duidelijk dat er enorme bedragen omgaan in video advertising en dit bedrag zal alleen maar toenemen. Dit type...