Sommatiebrief inbreuk auteursrecht

Ontdek hoe wij je met de juiste argumenten en toon van de sommatiebrief kunnen helpen, zodat inbreuk stopt….

Iemand mag jou best citeren en dan een linkje plaatsen naar jouw website of artikel, maar daar zijn wel grenzen aan natuurlijk. Ook heb je natuurlijk liever niet dat anderen jouw foto gebruiken zonder toestemming of vergoeding.
Wanneer moet je een sommatiebrief bij inbreuk op auteursrecht opstellen?

Als iemand jouw werk gebruik zonder toestemming of niet aan bronvermelding doet dan kan sprake van inbreuk en is het verstandig om een stevige brief te versturen.

Dit is de sommatiebrief bij inbreuk op auteursrecht. Goede voorbereiding is wel belangrijk, check bijvoorbeeld eerst of je zelf echt het auteursrecht hebt en verzamel vervolgens bewijs.

Ook moet je jouw schade bepalen en welk resultaat je wenst te krijgen na het versturen van de brief. Wil je bijvoorbeeld een schadevergoeding of is een licentieovereenkomst ook een mooie oplossing?

sommatiebrief inbreuk auteursrecht
Wat staat er in een sommatiebrief voor auteursrechtinbreuk?

In de sommatiebrief voor inbreuk op auteursrecht moet je minimaal de volgende zaken opnemen:

  1. Bewijs van inbreuk door bijvoorbeeld foto of printscreen
  2. Stellen dat geen toestemming is gegeven
  3. Voorstel schikking met licentievergoeding
  4. Te betalen schadevergoeding voor inbreuk

Daarnaast is het essentieel om te onderzoeken wat de juiste argumenten zijn en op welke juridische grond dit gebaseerd is, zodat inbreuk ook daadwerkelijk stopt en je onderbouwd de hoogte van de schadevergoeding kunt bepalen en eisen.