Het ®-teken of ™-symbool geeft aan dat een merk beschermd wordt, maar er is een duidelijk verschil tussen deze twee. Dit verschil zal je verrassen en ook de geldigheid ervan in Nederland is misschien niet wat je ervan verwacht.
R-teken
Wat is de betekenis van het R-teken?

Het ®-teken komt van oorsprong uit Amerika. Met dit R-teken kan je aangeven dat jouw merk geregistreerd is en dat je zult optreden tegen misbruik In de Verenigde Staten kennen we een andere merkenrecht cultuur dan in Nederland. En daarom bestaat er een verschil tussen het ®-teken en het ™-symbool.

Wanneer mag je het R-teken of Trademark symbool gebruiken?

Het is in Nederland niet verboden om deze symbolen aan je merk of logo toe te voegen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je aan wilt geven dat je zult optreden tegen inbreuk en misbruik.

Je ziet in Nederland wel steeds minder merken die deze tekens toevoegen, omdat door middel van merkbewaking goed in de gaten kan worden gehouden of nieuwere merken vergelijkbare namen of logo’s willen registreren.

Als je in de Benelux of Europa je merk registreert is het voeren van deze tekens en symbolen dus niet nodig. Anders dan in Amerika hoef je na registratie namelijk niet aan te tonen dat je het gebruikt.

Zodra de merkregistratie procedure is afgerond is je merk beschermd. In de VS moet je na deze procedure een document laten opstellen waarin het gebruik van het merk wordt bewezen. Pas dan mag je het r-teken voeren.

Voer je het eerder, dan is dit strafbaar en wordt het gezien als fraude.

Wat is het Trademark symbool?

Het trademark symbool heeft een andere betekenis dat het ®-teken. Een trademark symbool mag je altijd voeren als je jouw merknaam of logo gebruikt in het dagelijks verkeer zonder dat je het hebt geregistreerd. Ook hierbij geldt dat dit gebaseerd is om Amerikaanse regelgeving en dus niet geldt voor Nederland.

Wat is het verschil tussen het R-teken en het Trademark symbool?

Het R-teken mag je alleen gebruiken als je merknaam of logo ook daadwerkelijk geregistreerd is als merk. Het Trademark symbool mag je ook gebruiken om aan te tonen dat je jouw merk gebruikt. Hierdoor kun je zonder merkregistratie rechten op jouw naam of logo verkrijgen.

In Nederland kennen we dit systeem niet en bestaat dus ook het verschil tussen Trademark teken en R-teken niet. Sterker nog, in Nederland heeft het voeren van dergelijke tekens geen enkele juridische waarde. Waar het in Amerika zelfs strafbaar is om een ®-teken te voeren als je merk niet is vastgelegd.