Handelsnaamonderzoek

Gratis onderzoeken of jouw handelsnaam als merk te registreren is?

Snel

We zijn open van 9 uur tot 23 uur en daarom kunnen we altijd snel voor je schakelen als je onderzoek wilt doen

Goedkoop

We kunnen altijd een vast tarief afspreken waardoor je zeker weet dat je niet onverwacht hoge kosten krijgt

Persoonlijk contact

Bel gerust met 088-2333334 en ontdek dat je meteen een van onze juristen aan de lijn krijgt die je kan helpen

Handelsnaamonderzoek is belangrijk als je een bedrijf gaat beginnen, de naam van een organisatie gaat wijzigen of als je een bedrijfsnaam wilt toevoegen aan de huidige registratie in het Handelsregister.

Hoe kun je handelsnaamonderzoek doen?
Een handelsnaamonderzoek kan online en offline. Dit komt, omdat je ook handelsnaamrechten krijgt door gebruik van de naam in het verkeer en dus niet alleen door inschrijving in het handelsregister. Maar let op, de handelsnaam beschermt niet jouw producten. Alleen de naam van je bedrijf.

Dat leggen we uit.

Stel dat je een fietsenwinkel hebt met de naam Hatseflats Fietsen, maar je besluit om ook fietsen te gaan maken en wil deze naam daarom op deze fietsen plaatsen. Dan kan dat natuurlijk, maar ben je niet beschermd zonder merkregistratie. Dat is wat anders dan een inschrijving bij de Kvk.

Iedereen kan dan zonder zo’n registratie dus gewoon Hatseflats fietsen maken en verkopen en daarom is het belangrijk om een en ander goed te regelen. Dit begint met het onderzoeken van handelsnamen.

handelsnaamonderzoek
Welke stappen kent het handelsnaamonderzoek?
Een handelsnaamonderzoek kent vier stappen, te weten:

  1. Controleren handelsregister KvK
  2. Gevonden bedrijfsnamen onderzoeken
  3. Identieke check in het merkenregister
  4. Verdiepend onderzoek merkenregister

De eerste stap is controleren of de naam al door iemand anders is geregistreerd. Als dat niet het geval is, dan kun je dit natuurlijk meteen regelen. Vaker komt het voor dat een naam al door iemand anders is vastgelegd, maar omdat de bescherming op grond van de Handelsnaamwet beperkt is tot branche en regio betekent dit niet dat het claimen van de naam onmogelijk is.

En hoe gaat zo'n onderzoek verder?
Als je vergelijkbare namen hebt gevonden is het verstandig om te onderzoeken wat deze partijen doen en waar ze gevestigd zijn. Als het bedrijf totaal iets anders doet dan jij en geen verwarring mogelijk is, dan kun je jouw bedrijf gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Doe je hetzelfde als het andere bedrijf met dezelfde of een vergelijkbare naam, dan moet je kijken naar de regio waarin jullie actief zijn. De “regio” is overigens sinds de komst van het internet steeds meer landelijk en daarom moet je dit criterium erg ruim nemen.

Goed, de naam is beschikbaar, maar dan ben je er nog niet. Want het kan heel goed zijn dat iemand een merk heeft vastgelegd met de naam van jouw bedrijf voor de producten of diensten die jij levert. Dan kun je het eigenlijk vergeten, want een merkregistratie geeft de merkhouder een monopolie op de naam.

In dat geval kun je dus beter een andere naam kiezen en het onderzoek opnieuw starten.

Vind je niet exact dezelfde naam, dan is het toch raadzaam om verdiepend onderzoek te doen. Als jouw merk namelijk te veel lijkt op die van iemand met een registratie in het merkenregister en daardoor voor verwarring zorgt, dan kan je uiteindelijk gedwongen worden om te stoppen met het voeren van jouw handelsnaam.

Wat is een handelsnamenonderzoek door de Kamer van Koophandel?

Het handelsnaamonderzoek door de Kamer van Koophandel richt zich puur op identieke namen. Als een identieke naam geregistreerd wordt, kan het voorkomen dat ze de deposant op de hoogte brengen middels een brief en waarschuwen dat mogelijk inbreuk op het handelsnaamrecht van een ander wordt gepleegd.

Gesteld wordt dan dat de naam van het bedrijf gewijzigd moet worden.