Wat zijn portretrechten?
Wanneer is sprake van schending van portretrecht?
Als de afgebeelde persoon herkenbaar op een foto staat die is gemaakt en deze wordt gepubliceerd, dan kan sprake zijn van schending van portretrecht. Hierbij moet worden vastgesteld of het portret in opdracht is gemaakt of niet en of privacy zwaarder weegt dan vrijheid van meningsuiting.
Als de foto in opdracht is gemaakt is sneller sprake van schending van rechten, dan wanneer een afbeelding niet in opdracht is gemaakt. Dit kan zijn bij evenementen of filmen op straat en daarmee de openbare weg.
Als privacy wordt geschonden of iemand een redelijk belang heeft om publicatie tegen te houden, kan sprake zijn van het schenden van rechten en mag je het portret mogelijk niet openbaar maken. Bekende mensen, zoals sporters en artiesten kunnen naast het redelijk belang ook nog commerciële belangen hebben om publicatie tegen te houden.
Van schending van portretrecht is dus sprake als iemand publicatie wil verbieden op grond van het:
- redelijk belang
- commercieel belang
Wat kun je doen bij schending van je portretrechten?
- Sommatiebrief met onthoudingsverklaring
- Dagvaarding met dagvaardingsprocedure in kort geding
- Verbod op publicatie
- Schadevergoeding
Welke schadevergoeding kun je bij inbreuk eisen?
Welke soorten portretten zijn er?
Het portretrecht, dat we terugvinden in artikel 19 tot en met 21 van de Auteurswet, maakt onderscheid tussen twee soorten rechten op portretten. Dit zijn:
- Portretrecht in opdracht
- Portretrecht niet in opdracht
In opdracht
Van portretten in opdracht is sprake als een fotograaf een professionele fotoshoot maakt. Portretten die in opdracht zijn gemaakt mogen enkel worden getoond en verveelvoudigd nadat toestemming van de geportretteerde is gegeven door iedereen die herkenbaar in beeld is. Daarnaast moet ook de maker van het portret hiermee akkoord zijn. De uitleg over ‘rechten in opdracht’ staat in artikel 19 en 20 Aw.
Niet in opdracht
Portretten die niet in opdracht zijn gemaakt mogen zomaar geplaatst worden. Hierbij moet dan wel rekening worden gehouden met de belangen van mensen of dieren die herkenbaar in beeld zijn. Als zij een redelijk belang hebben om de publicatie tegen te houden, dan mag worden geëist dat dit wordt verboden. Als de foto al is geplaatst kan een vergoeding worden gevorderd, maar in principe kan dus zonder toestemming een afbeelding worden geplaatst.
Goed voorbeeld als uitleg is de zaak die Louis van Gaal aan heeft gespannen. Zijn foto werd zonder toestemming gebruikt voor een commercial en omdat hij normaal geld vraagt om zijn portret te mogen gebruiken in reclames, was hij van mening dat inbreuk gepleegd was en toestemming nodig was. De rechtbank ging mee in de commerciële belangen en kende een schadevergoeding van 25.000 euro toe.
Overigens heb je niet zomaar recht op een schadevergoeding als je bijvoorbeeld persoonlijk herkenbaar in de krant staat en ook als fotograaf hoef je niet bang te zijn als je foto’s van mensen op straat of op een festival publiceert. Dit mag, als wel rekening wordt gehouden met privacy van mensen.
Die privacy binnen het portretrecht van bekende Nederlanders, artiesten en sporters is dan wel weer veel beperkter dan bij “gewone” Nederlanders.
Portretrecht niet in opdracht staat in artikel 21 Aw.
Hoe werken rechten op portretten op internet?
Wat zijn de regels voor afbeeldingen van een kind?
Wat zegt het recht over een kind van gescheiden ouders?
Hoe werkt dit tussen werknemer en werkgever?
Valt het onder auteursrecht?
Portretrecht is onderdeel van het auteursrecht en staat in artikel 19 tot en met 21 van de Auteurswet.