Gratis afbeeldingen

Gratis afbeeldingen vinden voor je website voor commercieel gebruik wordt steeds makkelijker, wij maakten de ultieme lijst

Waar kun je gratis afbeeldingen downloaden?

Op elke afbeelding of foto zit auteursrecht. Of je ze nu op Google vindt of ergens anders vandaan haalt om te gebruiken op je website of social media, maar er zijn wel steeds meer websites die foto’s plaatsen die je voor alle doelen kunt gebruiken en ze ook mag bewerken.

Om problemen te voorkomen is het daarom fijn om te weten waar je rechtenvrije foto’s kunt downloaden zonder dat je later een brief krijgt dat je toch moet betalen of zelfs een schadevergoeding moet betalen. Afbeeldingen op internet kunnen gratis zijn, maar op sommige plekken kun je ook gewoon de rechten of een licentie kopen.

Waar moet je op letten?

Belangrijk is wel dat je geen afbeeldingen gaat zoeken op Google en die zomaar op je site plaatst. Dan is de kans namelijk best groot dat je er vroeg of laat gedonder mee krijgt.

Het is aan jou… En daarom hebben we de ultieme lijst met websites gemaakt waar je afbeeldingen kunt kopen of gratis kunt downloaden zodat je ze voor commercieel gebruik kunt plaatsen en bewerken.

Welke websites voor rechtenvrije foto’s zijn er?

Rechtenvrije foto’s voor je website en commercieel gebruik vind je hieronder. We geven duidelijk aan of het om gratis afbeeldingen gaat of dat er eisen worden gesteld, zoals bronvermelding of dat een licentie moet worden gekocht.

Vooruit, de lijst. Bij de beste websites hebben we wat uitleg gegeven over de rechten en mogelijkheden.

Unsplash

Unsplash is in onze ogen de ultieme bron voor rechtenvrije foto’s die je gratis kunt downloaden en overal voor kunt gebruiken. Ook mag je ze bewerken door er bijvoorbeeld tekst voor te plaatsen of door het formaat te wijzigen.

Pixabay

Pixabay kent een ontzettend uitgebreid portfolio van gratis en betaalde foto’s. Ook kun je er video’s en vectorafbeeldingen downloaden. Let hierbij wel goed op wat de voorwaarden voor gebruik zijn, zodat je weet of je een afbeelding mag aanpassen en commercieel mag gebruiken. Dit is overigens heel duidelijk aangegeven.

123rf.com

123RF is een fijne website met heel veel stockfoto’s. Ze zijn niet duur, maar gratis afbeeldingen ga je hier niet vinden.

Shutterstock

Bij Shutterstock vind je voornamelijk betaalde foto’s en afbeeldingen die je kunt downloaden nadat je een profiel hebt aangemaakt.

Pexels.com

Pexels werkt met een Creative Commons Zero licentie. Dit betekent dat je alle foto’s gratis mag gebruiken voor elk doel. Of dit nu persoonlijk of commercieel gebruik is en of je ze bewerkt of verspreidt. Ook hoef je geen link te plaatsen of toestemming te vragen.

Wel vragen ze je om personen die te identificeren zijn niet in een slecht daglicht te plaatsen.

Freepik

Freepik lijkt helemaal gratis te zijn. Althans, dat doet de naam vermoeden, maar dat is niet helemaal zo. Je moet namelijk een link plaatsen naar de bron. Wel kun je redelijk goedkoop toegang krijgen tot alle afbeeldingen, deze ongelimiteerd downloaden en krijg je toegang tot premium bronnen voor een vast bedrag per maand.

Hieronder het vervolg van onze lijst, waarbij je zowel gratis als betaalde foto’s kunt vinden:

Morguefile

Openphoto

Stockvault

Picography

Startup Stock photo’s

Free nature stock

New old stock

IM Creator

Photo collections

Graphic

Travel Coffee Book

Super Famous

Flaticon

Gratis afbeeldingen

Hoe kun je rechtenvrije foto’s kopen?

Rechtenvrije foto’s kopen is een soort contradictie. Als een foto rechtenvrij zou zijn, dan zou je deze niet hoeven kopen. Het gaat in deze gevallen dan ook om het kopen van een licentie op een afbeelding. Je mag het na betaling gebruiken, verveelvoudigen en over het algemeen ook bewerken. Tarieven kunnen uiteenlopen van 1 euro tot wel 20.000 euro per foto.

Waar kun je rechtenvrije foto’s kopen?

Je kunt de rechten kopen op afbeeldingen op eigenlijk alle bovenstaande websites.