Spookfacturen

De spookfactuur valt onder fraude en is een van de grootste ergernissen binnen de merkenwereld

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is een nota die wordt verstuurd door malafide bedrijven. Het is een factuur waar geen prestatie tegenover staat zoals levering van een dienst of product. Frauderende partijen sturen een brief die lijkt alsof nog betaald moet worden.

Check hieronder de meest voorkomende spooknota’s

Voorkom dat je de dupe wordt van oplichting en acquisitiefraude en controleer of jouw spookfactuur na je merkregistratie hieronder staat.

PDF

Register van Industriele Eigendom

PDF

WOTRA

PDF

TPR Trademark Publication Register

PDF

Handelsmerken

PDF

CRvBeIE

PDF

BMA

Hoe kun je spooknota's herkennen?
Spookfacturen worden steeds lastiger te onderscheiden van echte facturen. Maar gelukkig zijn ze nog steeds goed te herkennen. Enerzijds komt dit omdat wij altijd werken met vaste tarieven en je dus nooit onverwacht een factuur opgestuurd krijgt. Daarnaast staat er in de meeste brieven die nu in omloop zijn gemeld dat het gaat om een offerte of aanbieding. Dat staat over het algemeen onderaan de brief in dikgedrukte letters.
Is het versturen een nep factuur strafbaar?
Het versturen van spookfacturen is strafbaar, omdat het een vorm van acquisitiefraude is. Ook al staat er ‘offerte’ of ‘aanbieding’ onder. Dit maakt geen verschil en er is sinds 2016 eindelijk een wet die het ook daadwerkelijk strafbaar heeft gesteld.
Hoe kun je deze spooknota's checken?
Het checken van een nep factuur doe je door nauwkeurig te lezen. Check of je iets besteld hebt of niet en lees dan wat je precies wordt aangeboden. Als je een merk hebt geregistreerd, dan krijg je standaard te maken met acquisitiefraude door middel van offertes. Deze zijn bijvoorbeeld voor registratie in het Register van Industriële Eigendom. Deze brief is nieuw en ook het BBIE heeft deze in hun lijst opgenomen na melding hierover door ons merkenbureau. Onder dit artikel vind je de nieuwste brieven zodat je kunt vergelijken of jouw factuur daar op lijkt.
Spookfacturen
Waar kun je spookfacturen melden?
Voor bedrijven bestaat de FraudeHelpdesk. Daar kun je deze facturen melden. Onze vakvereniging voor het merkenrecht heeft ook al ontzettend vaak geprobeerd om deze praktijken te laten stoppen, maar helaas is dat weinig succesvol.
Wat kun je doen als je een spookfactuur hebt ontvangen?
Als je een spookfactuur hebt ontvangen moet je deze niet betalen en weggooien. Daarnaast kun je het dus melden bij de FraudeHelpdesk. Gaat het om een nep factuur binnen het intellectueel eigendom, dan checken we graag voor je of het inderdaad een spookfactuur is.