Namaakbestrijding

Gratis kijken wat wij voor je kunnen doen bij namaak van jouw producten?

Snel

We zijn open van 9 uur tot 23 uur en daarom kunnen we altijd snel voor je schakelen als je namaak hebt ontdekt

Goedkoop

We kunnen een vast tarief afspreken waardoor je zeker weet dat je niet onverwacht hoge kosten krijgt

Persoonlijk contact

Bel gerust met 088-2333334 en ontdek dat je meteen een van onze juristen aan de lijn krijgt die je kan helpen

Hoe werkt bestrijding van namaak?

Bestrijden van namaak is noodzakelijk om te voorkomen dat je merk verwatert, waardoor je uiteindelijk niet meer kunt optreden op basis van het merkenrecht. Maar daarnaast wil je natuurlijk ook de verloren omzet en winst of een schadevergoeding eisen.
Wat kun je eisen van de inbreukpleger?

Bij namaakbestrijding kun je ontzettend veel eisen, zeven daarvan zijn het belangrijkste, dit zijn:

  1. Afdracht onrechtmatig genoten winst
  2. Betaling gefixeerde schadevergoeding
  3. Ondertekening geheimhouding-, onthouding- en afstandsverklaring
  4. Opeisen resterende voorraad
  5. Vergoeding vernietigingskosten
  6. Vergoeding onderzoeksbureau
  7. Vergoeding van de juridische kosten
Wat zijn de kosten van namaakbestrijding?
De kosten van het bestrijden van namaak zijn afhankelijk van de tegenstand die de inbreukpleger biedt. Over het algemeen zal de procedure er als volgt uitzien en beginnen met het opstellen van een sommatiebrief. Vervolgens zal een verklaring moeten worden opgesteld en wordt in overleg onderzocht welke intellectuele eigendomsrechten moeten worden ingeroepen. Over het algemeen zal de inbreukpleger reageren en moet op basis daarvan een schikkingsvoorstel worden opgesteld. Als daar akkoord op komt, dan wordt een definitieve verklaring en finale kwijting brief opgesteld.

Dit gebeurt op basis van een uurtarief van 200 euro. Gemiddeld is het tarief voor dit proces dan 1000 euro. Gelukkig kunnen deze kosten vaak worden verhaald op de wederpartij.

Als de wederpartij niet reageert of de beschuldigingen betwist, is een stap naar de rechter nodig. De kosten voor het bestrijden van namaak lopen dan hoger op, maar uiteraard bespreken we dit vooraf, zodat duidelijk is wat de voordeligste route is en met welke tarieven rekening moet worden gehouden.

namaakbestrijding
Wanneer kun je namaak bestrijden?
Het Nederlandse recht biedt eigenlijk vier mogelijkheden om namaak te bestrijden. Dit kan op basis van het merken- en modellenrecht, auteursrecht en slaafse nabootsing. Als je een merkregistratie of modelregistratie hebt, dan kun je op basis daarvan relatief eenvoudig namaak bestrijden.

Heb je die rechten niet goed vastgelegd, dan biedt het auteursrecht mogelijk nog uitkomst. Is die route ook niet mogelijk, dan is er in enkele gevallen nog het vangnet slaafse nabootsing waarbij een beroep moet worden gedaan op de onrechtmatige daad.

Welke stappen kent de procedure voor bestrijden van namaak?
De procedure voor namaakbestrijding kent vijf stappen, te weten:

  1. Merk of model vastleggen
  2. Namaak opsporen
  3. Onderzoek naar de bron en distributie
  4. Sommatiebrief sturen
  5. Schikken of procederen

Goed, de eerste stap moet eigenlijk al genomen zijn, maar ook als dat niet is gebeurd zijn er mogelijkheden om namaak te bestrijden. Bijvoorbeeld op basis van het niet-geregistreerde model, auteursrecht of het vangnet slaafse nabootsing en de onrechtmatige daad.