Hoe kun je een domeinnaam claimen?
Er bestaan in Nederland twee mogelijkheden om een domeinnaam te claimen. Je kunt de website opeisen via de rechter of via arbitrage.
Belangrijk uitgangspunt is wel dat degene die het eerste komt, het eerste maalt. Hiermee wordt bedoeld dat iemand die een URL heeft vastgelegd deze in beginsel niet hoeft af te staan, maar er is uiteraard een uitzondering.
Ontdek wat je kunt doen als je een handelsnaam of merkrecht hebt, maar niet de domeinnaam die daarbij hoort, omdat die al bezet is terwijl er wel iemand is die daarmee inbreuk lijkt te plegen door de domeinnaam te claimen.
Kan je een domeinnaam opeisen op basis van een handelsnaam?
Toch komt het steeds vaker voor dat deze al geclaimd is door iemand anders. Dan kun je de domeinnaam niet zomaar opeisen. Het is namelijk heel goed mogelijk dat deze partij oudere rechten heeft of helemaal geen inbreuk pleegt op jouw rechten.
Zo is het heel goed voor te stellen dat er meerdere loodgieters jansen zijn in Nederland, maar er is natuurlijk maar één loodgieterjansen.nl. Het wordt dan lastig om deze domeinnaam terug te claimen op basis van de handelsnaam.
Anders wordt het als er een merk achter de domeinnaam zit. Zo komt het regelmatig voor dat mensen of bedrijven met opzet bijvoorbeeld automerken of schoenenmerken verwerken in hun domeinnaam om op die manier mogelijk voordeel te kunnen behalen of omdat wordt gedacht dat deze domeinnamen voor de hoofdprijs kunnen worden verkocht.
Stel dat je www.alfaromeo.nl hebt geregistreerd, dan kan dat merk op basis van hun handelsnaam en merkenrecht deze domeinnaam claimen en overdracht eisen.
Kun je een ongebruikte domeinnaam opeisen?
Dit komt omdat iemand anders met zijn website en eventueel bedrijf daarachter nog geen inbreuk hoeft te maken op jouw handelsnaam en merk. Het kan namelijk best zo zijn dat het bedrijf achter de website Patsboem.nl geen handdoeken maakt of verkoopt, maar een planten en bloemen webshop heeft.
Dat zijn geen vergelijkbare producten en er is dan ook geen verwarring te verwachten bij het relevante publiek. Omdat dat een van de vereisten is van merkinbreuk zal hiervan geen sprake zijn en wordt het opeisen van de domeinnaam een lastige zaak.
Hoe claim je een domeinnaam via de rechter?
Dit is een plicht van de merkregistratie en daarom zal een rechter snel in het voordeel van een merkhouder oordelen.
Het is alleen niet altijd zo zwart wit. De rechter kan ook oordelen dat overdracht van de website niet nodig is als de houder ervan de look and feel ervan aanpast en zorgt dat geen sprake meer is van inbreuk.
Hoe claim je een domeinnaam via arbitrage?
In geval van het claimen van je domeinnaam via arbitrage moet worden bekeken of het gaat om een website met .com of .nl extensie. Als het gaat om een .nl website, dan is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland oftewel het SIDN de aangewezen partij. Bij een .com extensie is het WIPO de aangewezen partij voor geschillenbeslechting.
Als het SIDN erbij betrokken is, wordt gekeken of door middel van mediation tot een oplossing kan worden gekomen. Als dit niet mogelijk is, dan zal een onafhankelijke partij een oordeel vellen op basis van de stellingen van de partijen en de Geschillenregeling voor .nl domeinen.
Tot slot volgt een uitspraak die voor beide partijen bindend is. Wel is het zo, dat de betrokken partijen vooraf toestemming moeten geven dat zij kiezen voor arbitrage en zich zullen neerleggen bij de uitspraak.